Regulering middenhuur: Tips om de puntenwaarde te verhogen

Het kabinet wil per 1 januari 2024 de middenhuur reguleren. De ‘wet betaalbare huur’ biedt huurders huurprijsbescherming zodat wonen voor lage- en middeninkomens betaalbaar wordt. De wet verplicht particuliere en professionele vastgoedinvesteerders in het middensegment om zich te houden aan maximale huurprijzen. Omdat het woningwaarderingsstelsel (WWS) verplicht wordt gesteld, is het daarom slim om als vastgoedinvesteerder nu al de maximale waarde uit een woning te halen en te profiteren van deze veranderingen. Hoe kunt u ervoor zorgen dat een woning meer punten krijgt en u zo een mooi rendement kunt behalen?

Regulering middenhuur op basis van WWS

Als vastgoedinvesteerder bent u ongetwijfeld bekend met het puntenstelsel voor huurwoningen, ook wel bekend als het woningwaarderingsstelsel (WWS). Dit puntenstelsel bepaalt de maximale huurprijs van een woning op basis van verschillende criteria, zoals oppervlakte, voorzieningen en energieprestatie. Onder de huidige wet vallen alle woningen tot 136 punten (vanaf 1 juli 2023) onder het gereguleerde segment (ofwel: sociale huur). Hier mag geen hogere huurprijs worden gevraagd dan het huurbedrag dat voortvloeit uit de WWS. De sociale huurgrens voor een kale woning bedraagt op dit moment € 808,06. Woningen met punten boven de 136 vallen in de vrije huurmarkt.

Met de nieuwe wet zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd. Dat betekent dat woningen tussen de 136-187 punten nu vallen in de categorie middenhuur. Het aantal punten wordt opgehoogd van 141 naar een bovengrens van 187 punten. Door deze wijziging valt ruim 90 procent van de woningen in het gereguleerde sociale of middensegment.

Uitbreiding puntensysteem middenhuur

Door de uitbreiding van het puntensysteem onder de regulering middenhuur kunnen vastgoedinvesteerders hun puntenaantal verhogen om de waarde van een huurwoning te verhogen. Hoe? Door bepaalde aspecten van de woning te verbeteren en zo meer punten te behalen.

Wat verhoogt de waarde van een woning?

Volgens het puntensysteem zijn er verschillende aspecten die de waarde van een woning kunnen verhogen. Hieronder vindt u enkele belangrijke aandachtspunten om te overwegen:

Verduurzaming

Een duurzame woning is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook de waarde van een woning verhogen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen, het verbeteren van de isolatie of het installeren van energiezuinige apparatuur, zoals een HR cv-ketel of een warmtepomp. Deze aanpassingen zorgen niet alleen voor een hogere puntenwaarde, maar kunnen ook leiden tot lagere energiekosten voor huurders. Onder het puntensysteem worden woningen met hoge energielabels (A of beter) extra gewaardeerd en slechte labels (E,F en G) krijgen juist minder punten of zelfs aftrekpunten.

Uitgebreide keuken

De keuken is een van de belangrijkste ruimtes in een woning. Een moderne en goed uitgeruste keuken kan de waarde van uw woning verhogen. Denk bijvoorbeeld aan inbouwapparatuur of voldoende opbergruimte. Met de lengte van het aanrecht en bijbehorende faciliteiten kunt u ook punten verdienen. Hoe langer het aanrecht, hoe meer punten. Een aantrekkelijke keuken kan potentiële huurders overtuigen om voor uw woning te kiezen.

Goed afgewerkte badkamer

Naast de keuken is de badkamer een belangrijke ruimte waar huurders veel waarde aan hechten. Een goed afgewerkte badkamer met moderne voorzieningen en hoogwaardige materialen kan de puntenwaarde van uw woning verhogen. Besteed daarom aandacht aan details zoals een comfortabele douche, goede ventilatie en voldoende opbergruimte. En als er ruimte is: een (vrijstaand) bad wordt gewaardeerd!

Handhaving regulering middenhuur

Met de nieuwe wet wordt er strenger gehandhaafd op de maximale huurprijs van huurwoningen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en deze nauwkeurig na te leven. Door uw woning te verbeteren en de puntenwaarde te verhogen, kunt u de waarde van uw woning verhogen en aantrekkelijker maken voor huurders. Houd daarbij de regels over de maximale huurprijs nauwlettend in de gaten om binnen de wettelijke kaders te opereren.

Terug naar overzicht